Sunday, March 18, 2012

Saya mahu pergi kelas masak

Assalamualaikum..

Huhu..

Memandangkan pengajian saya hampir sahaja tamat dalam tiga minggu lagi, saya sangat seronok. Mungkin disebabkan sudah hampir dua tahun saya terbiasa ada kuliah setiap hujung minggu, tentulah nanti keadaan sudah berubah. Jadi saya mahu menghadiri kuliah lain pula.

Saya mahu pergi kelas masak - masak. Dah usha juga beberapa sifu masak - masak ni. Nak masak apa ye? Tentulah kelas buat kek atau cookies! Mana tahu boleh buat side income kan? Huhu, tak semanggah berangan!

Saya dan kawan - kawan ada buat survey few classes to attend. Tentulah sekitar Kuantan sahaja.

Dan, saya berangan lagi. Jika ada bonus dua bulan yg diwar - warkan selama ini saya mahu beli:





Cooking Oven
Yang kat rumah tu dah lama sangat. Mak selalu kata, saya belum lahir lagi, oven tu dah berjasa. Oh ya, ketika saya buat kek lobak merah baru - baru ni, mak saya kata, bilalah boleh dapat new oven. Saya faham lah tu. hehehe.

Cantik kan warna merah mcm di atas? hehehe. Kat Malaysia ni boleh jumpa warna hitam atau putih ajalah kan?


Hmmm...

Okay, mari berdoa agar bonus dua bulan itu menjadi kenyataan... huhuhuhu

Berangan tak habis - habis lagi nih!

Thursday, February 16, 2012

Mengidam nak makan...

Assalamualaikum pembaca - pembaca. Moga hanya yang baik - baik sahaja akan berlaku dalam hidup kita semua.

Tiap kali rasa sibuk tak kiralah di pejabat atau sedang menyiapkan tugasan belajar, lebih - lebih lagi jika due date nya hampir tiba, Cik Laura selalu mengidam nak makan macam - macam.

Begitulah keadaannya sekarang. Walaupun Cik Laura tahu assignment tak buat lagi, walaupun cik Laura sedar esok ada kuliah dan cik Laura belum baca lagi case study yang diberi, Walaupun Cik Laura sedar petang nanti ada training OBE tapi Cik Laura tak buat persediaan lagi tetapi Cik Laura mengidam nak makan macam - macam pula.

Kenapa ye Cik Laura tak buat persediaan itu? Kenapa ye Cik Laura nak menunggu minit - minit terakhir? Entah!

Kali ini, waktu ini Cik Laura mengidam nak makan:

1. Roti kaya
Cik Laura teringin nak makan homemade roti kaya. Dah lama sangat tak makan. Kali terakhir rasanya makan di Planet Curry. macam ni:



2: Karipap Sayur sira pedas
Mungkin ada orang yang tak pernah makan. Rupanya sama sahaja dengan popia atau donut bersira pedas tetapi bentuknya adalah karipap. Isinya pula adalah isi sayur. Susah nak dapat. Kat Kuantan ni lagilah. Kalau di Kuala Lipis atau Raub mungkin tiada masalah untuk mendapatkannya. Alahai...

3. Apam pisang
Huhu, hari itu berjaya membuat apam pisang tetapi rasa tak puas. Rasa macam nak makan je lagi.. Huhuhu.

4. Ikan talapia kukus cara kakak.
Ikan talapia dibersihkan, dicuci dengan tepung, di toskan, di letakkan dlm loyang pengukus, disapukan dengan garam dan boleh juga disapukan dengan sos tiram sedikit. Lalu kukuskan.

Dalam bekas yang lain, selabu bawang putih kecil (muda) di rebus. Siap direbus, di bukakan dan ditanggalkan kulitnya satu - satu.

Dalam kuali pula, masukkan air, letakkan hirisan bawang besar, hirisan serai, hirisan batang celery, hirisan halia muda, masukkan kiub ikan bilis. biarkan hingga menggelegak. Kemudian masukkan asam boi, masukkan limau tanggarin kecil yang dibelah dua, masukkan bawang putih yang telah ditanggalkan kulitnya, kacau rata. bila sudah sebati, masukkan sedikit bancuhan tepung jagung atau tepung gandum (untuk memekatkan). Kemudian masukkan hirisan cili padi, sedikit serbuk pati ayam.

Ikan yang sudah siap dikukus, dimasukkan dalam kuali. Jangan gaul berlebihan kerana daging ikan adalah lembut. Kemudian, tutup api dan bolehlah dicedok dalam bekas.

Hari tu balik Raub kakak ada buat. Sedap sangat. Kat Kuantan ni, kat mana nak cari Ikan Talapia yang segar2. Kalau di kampung memang selalu ada. Saya rasa, saya mampu memasaknya sendiri.

5. Masak lemak Ikan kembung @ selayang @ pelaling dengan belimbing buluh.
Tak kisahlah ikan apa. Talapia pun sedap juga. Gaya memasaknya sama sahaja dengan gulai lemak biasa tetapi gantikan asamnya dengan belimbing rebus yang tua. Dibelah boleh, taknak belah pun boleh. Kiranya, gulai lemak itu nanti ada rasa masak - masak. Sedap weh!! Tetapi rumah dikampung di Sungai Retang, dah lama tak ada pokoknya. Biasanya kami akan mintak atau beli dengan jiran. Sekali menggulai, diperlukan dalam lima - lapan biji buah belimbing buluh. Heaven kan?



Okay, Cik Laura nak stop kejap. Terasa bos memandang daku...

Baiklah kita tutup tentang mengidam makanan, kita stop dan mari buat CRR dan PRR mengikut kaedah OBE.. Chaiyok2 Cik Laura!

Monday, February 6, 2012

Updates

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia buat semua. Semoga kita semua dalam lindungan kasih sayang Allah.

Huhuhu... rasanya agak lama tak update blog ini kan? Hanya update blog lagi satu je. Anyway, sekarang ni memang malas tahap gaban nak memasak. Tapi mungkin lepas ni kena masak jugak sebab banyak sangat pantang larang selepas beberapa sessi berjumpa doktor baru - baru ni.

Mood masak kuih/ kek juga merundum jer. Apapun saya sempat masak apam pisang yang ternyata sungguh gebu baru - baru ini. Resepi nya adalah:

2 cawan tepung gandum di ayak bersama 1 sudu teh baking powder
12 - 14 biji pisang emas (saiz kecil2) atau 8 - 10 biji pisang berangan sederhana besar dilenyek dan dikacau bersama 1 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur saiz A dikacau sedikit dengan 1 sudu esen vanilla
3/4 cawan gula (dikurangkan okay)
3/4 cawan minyak canola (baru - baru ni saya guna 1/4 minyak jagung + 2/4 minyak olive dek kerana stok tiada)
sedikit esen pisang


Cara buat:
1. Pukul telur, minyak n gula hingga pekat dan berkrim (ku guna tangan katang shj disebabkan tak jumpa plak electric whisker. tp seyes kena bersungguh dan lama sikit)
2. Masukkan tepung berselang seli dengan pisang dalam adunan telur. Kacau rata.
3. Masukkan esen pisang
4. Sapu loyang dengan butter (ku guna cooking grease)
5. Kukuskan selama 50 minit.

Gambar nt ku upload ye...


Main masak - masak ni seronok. Sekarang nak kumpul peralatan yang sesuai mcm kat bawah ni. Kira ni antara wishlists ku la:

1. Dry measuring cup

Yang ni Saya ada dua jenis. Satu ditinggalkan di rumah di kampung dan satu lagi ada di rumah sini. Saya mengidam yang stainless macam ni:


Yang dirumah macam ni:


Dan dah ada measuring spoon like this kat rumah:


Kenapa hendak measuring cup yang stainless?
- tengok kat tv rancangan masak - masak omputih selalu guna. Macam best je dengan tangkai yang panjang itu..

2. Kitchen scale
Nak yang digital sebab kat rumah tu yang style lama. Rasa nak juling mata mengukur sukatan.. Lawa kan macam ni:



3. Stand Mixer (Kitchen Aid)
Kat rumah di kampung dan di bandar ni ada hand mixer yang dah lama berjasa. Teringinnyer nak stand mixer begini:

Cantikkan dengan warna merah terang ini...


4. Ice cream scooper
Yang ni pun dah lama mencari. Nak yang kecil dan bulat seperti gambar di bawah. Tujuan utama adalah ketika penghasilan choc chip cookies..


Aduhai inilah peralatan memasak yang kuinginkan.. Selain angin mengidam Samsung Galaxy Note..

Monday, January 30, 2012

My version of Batik Cake

Assalamualaikum.

Balik kg baru - baru ni kakakku mengidam nak makan kek batik. Oh ya, baru ku terpikir sudah lama tidak ku membuatnya..

Seriously, ku belajar buat kek ni waktu semester 5 diploma kat hostel. Waktu bulan puasa, ada kawan seludup bawa periuk nasi balik hostel. Dan ku belajar sama kawan rumahku (dulu duduk apartment hostel) memasaknya. Raya tahun itu ku praktis memasaknya sendiri. Not in rice cooker as previously we did. Ku goreng atas kuali sahaja itu kek.

This is my recipe (in which I alter lil bit from the original ones)

Bahan - bahannya:

Sepaket biskut marie original flavour (I suggest Munchy's)
3/4 tin Susu pekat
2 telur ayam besar di kocak bersama 1 sudu besar vanilla essence
Seketul Butter (I suggest Buttercup)
1/2 cwn serbuk koko + 1/2 cwn milo

Cara - caranya:
1. Dalam kuali cairkan butter.
2. Masukkan susu. kacau biar sebati.
3. Masukkan bancuhan telur. Kacau rata - ratasampai mengelegak sikit
4. Masukkan koko n milo, kacau rata cepat - cepat
5. Masukkan biskut yang telah dipatahkan dan kacau rata cepat - cepat. Agak - agak dah ketat, masukkan dalam bekas. Tekan - tekan biar mampat.
6. Within 15 minutes, dah boleh di potong...

Marvelous sangat...

Rupanya ala - ala macam ni. Ku lupa nak snap gambar hari tu.. Ni dr carian di google.




Wednesday, June 8, 2011

Bila tension-tension mula la nak makan sedap-sedap

(Entry lama, yg ku edit ari nie...hahahaha)
Assalamualaikum...

Ni entry dikala mengantuk membaca buku Law ye kawan-kawan. Hmm...

Bila tension-tension, mulalah nak makan sedap-sedap ini adalah kenyataan yang tak dapat saya elakkan sejak dahulu lagi. Dan paling tepat adalah ketika kerja berlambak ataupun tengah study tension-tension.

But then, dirumah baru, saya macam segan je nak masak-masak. Sebab housemates mmg macam terer masak semua. Entah kenapa terasa diri kerdil lah pulak. Huhuhuhu.

Nak makan benda manis. Paling-paling kurang pun nak makan agar-agar sirap. Hmm sedap nyer...


Yang ni tak susah sangat nak buat. Beli agar-agar, didihkan, masukkan gula dan masukkan pewarna. Ari tu, housemate buatkan agar2 nie. Kitorg ltk pewarna hijau... Best weh...

Tapi kalau boleh dapat agar2 puding lapis pun sedap juga. Paling-paling kurang pun kalau dapat puding karamel pun sedap...


Huhuhu...

Kalau dapat makan kek buatan sendiri pun sedap. Nak makan kek butter marble time panas-panas pun best jugak. Pastu cicah ngan air kopi O suam-suam. Wah best dowh... Ni versi yang saya pernah buat. (salahkan gambar tak jelas yer)..

Tapi tak dapat marble cake pun tak apa kalau dapat makan kek coklat bersalut ganache... Marvelous kan? Macam ni...

Huhuhu... Tak dapat buat, beli kat kedai resepi rahsia pun tak apa kan? Jom kawan-kawan pergi Kedai resipi rahsia. Kalau pergi sini mesti nak makan kek chocolate chips walnut. Huhu... best2.

Tapi kan, rasanya dalam wishlist diatas, yang sempat dibuat adalah agar2 sirap je kot. sebab itu yang paling mudah.

Ha, nak jugak makan puding roti. Kukus pun okay. Dulu pernah buat macam ni

Ni versi bakar. Yummy kan?

Huhuhuhuhu..... bestnyer mkn2... Nt CT nak buat potluck. I likeeeeeeeeeeeeeeeee.... My menu is Bread Pudding.. Tp mungkin akan bwk cekodok labu sekali.... yeah!!!!

Tuesday, May 24, 2011

My 1st time ever Red Velvet Cake

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh...

Bila baca blog masakan yg sy follow, sana-sini asyik bercakap tentang RED VELVET CAKE. Hatiku pun membuak-buak nak mencuba. Siap kumpul resipi dari beberapa sumber. Hajat dihati nak mencuba pada weekend baru-baru ni tetapi pagi hari Wesak baru-baru ini dikejutkan dengan pemergian kerahmatullah ibu mertua kakak yang juga ibu saudara jauh sebelah arwah abah. Innalillah. Jadi tidur saya pagi itu terganggu dek panggilan telefon dari angah dan emak. Sudahnya kelas tambahan Business Mathematics yang dijadualkan jam sepuluh pagi saya batalkan dan terus bergerak balik rumah di Jerantut. Sampai sahaja jam 11 pagi terus sahaja ke Kuala Lipis untuk menziarahi. Petang itu dalam perjalanan balik, kami singgah di Bandar Jerantut dan terus beli barang. Nak tak nak saya nak jugak bake RV. Akhirnya inilah rupanya!



Personally, I think I need to modify the recipe. Mak kata topping manis sangat and I agreed.

Huhhuhuhu. back then, Al-Fatihah buat Mak Mertua kakak.

Sunday, April 3, 2011

Bila diri rasa tak bermaya, i bake a choc cake!

Assalamualaikum...

May Allah bless you always, frens.

Bila diri rasa tak bermaya, saya buat kek lagi. Hmm, gayanya asyik makan aja cik Laura ni kan? Whatever!

As I wrote earlier in my associate blog, this year is a of recovery, to get rid from all demotivated issues, the unsatisfactory feeling towards that person. And a year to find me myself better and a year to be a new Laura!

So, in order to achieve this goal, I'll double my efforts. So, inilah jadinya bila rasa tension dgn tugas. I need inspiration.

And cooking always be my relief fren. Today, few hours ago, I manage to bake a choc cake... Hias pun simple2 ajer. Nk buat makan2 jer... Luckily, the taste boleh tahan sbb Laura cuba a new recipe n Laura edit recipe tu sikit. Hmmm

Sila layan yer...........